keskiviikko 31. elokuuta 2022

kestovaippa postaus

Miten meistä tuli kestovaippa-perhe?

Olin jo esikoista odottaessani haaveillut kestovaippa-kokeiluista. Mutta en ollut sitten vielä niihin aikoihin riittävän kiinnostunut ottamaan selvää edes mistä niitä saisi. Oli riittävän paljon muutakin mietittävää, ajateltavaa ja valmistautumista kuin se missä vaipoissa vauva olisi. Muistan vilkaisseeni lyhyesti jotain sivuja esikoista odottaessa, mutta väsähdin jo lukiessani sisävaipoista, taskuvaipoista jne. Enkä jaksanut ottaa selvää mitä eroa niillä olisi jne. Noin vuosi sitten kun nuorin lapsistamme lähestyi 3-4kk ikää alkoi ajatuksia riittämään myös kestovaippa-asioille. Ajatus oli alkanut syventyä sille tasolle, että olin alkanut ajatella että ainakin nuorimmalla voisi olla kestovaipat ainakin päiväkäytössä. Koska esikoisen ollessa vielä vaipoissa tuli vaipparoskaa tuplasti enemmän ja niitä vaipparoskia sai olla jatkuvasti kiikuttamassa roskiin. Se alkoi tuntua raskaalta. Kannella painavia, haisevia roskia ulos. Näin syntyi ajatus, että voisi olla kiva jos vaipparoskaa kuluisi vähemmän ja olisi aina vaippoja, eikä niitä tarvitsisi niin paljon ostella kertakäyttöisenä.

Niinpä suorastaan opiskelin pitkin alkukevättä ja kesää v.2021 itsekseni kaikkea kestovaippoihin liittyvää. Luin kokemuksia, otin selvää mistä & minkälaisia kestovaippoja saa. Parkkeerasin jossain vaiheessa itseni facebookin kestovaippa kirppis-ryhmään, jossa voi ostaa & myydä käytettyjä kestovaippoja. Emme vielä kesällä ostaneet yhden ainoatakaan kestovaippaa. Halusin perehtyä aiheeseen ennen, kuin alkaisin pistää senttiäkään rahaa kestovaippoihin. Halusin olla teoriassa riittävän perehtynyt asiaan.

Alkusyksystä 2021 pian itä-helsinkiin takaisin muuton jälkeen aloin harkitsemaan taskuvaippojen ostamista. Meille kotiutuikin pian uusia pilvi-merkkisiä taskuvaippoja, joiden mukana tuli kaksi mikrokuitu-imua. Ihan aluksi meillä oli kyllä käytettynä kokeilussa, jotta uskalsin ostaa niitä lisää. Esikoinenkin innostui aluksi, kun sai valita minkä kuosisen laittaa päälleen. Meillä oli 2 koko käytössä eli koko joka pitäisi mennä 16 kg asti. Niiden mukana ostin sitten vielä erikseen bambufleece-imuja, jotka ovat jääneet melko suurilta osin käyttämättä. Pilvi-vaippojen käytön aikana havaitsin, että ne ovat ihan ok vaippoja ainakin nuorimmaiselle, mutta sitten suorastaan hurahdin niihin kun löysin itseni tekemässä lisää kestovaippa-ostoksia. Meille kotiutui hyvin pian snowcottonilta ostettuja alvababy-merkkisiä vaippoja. Ja näin minusta suorastaan tuli kuosi-hullu. Meidän ensimmäinen alvababy-vaippa oli sinisen värinen kukka-vaippa. Alvababy-vaippoja tilasin alkuun yhden kokeiluun & myöhemmin lisää huomatessani niiden istuvan hyvin. Ja edelleen ovat ahkerassa käytössä. Mutta meillä on edelleen kestovaippoja lähinnä päiväkäyttöön. 

Mieheni ei edelleenkään ole suuri kestovaippa-fani, eikä osallistu niiden pesemiseen...mitä en todellakaan missään vaiheessa odottanutkaan. Mieheni ei siltikään ole kestovaippojen käyttöä vastaan, vaan sulavasti & tottuneen oloisesti pukee tyttärellemme kestovaipan jos ne ovat valmiiksi koottuja. Ja on hänenkin täytynyt myöntää kestovaipoissa olevan paljon etua, vaikka niihin on saanut upotettua jonkun verran rahaa. 

Kestovaippojen hyödyt

Jos kestovaippoja huoltaa hyvin ne voivat kestää pitkälle aina seuraavalle lapselle ja näin ollen kuormittaa vähemmän mm. kukkaroa & luontoa. Jos sattuu saamaan useamman lapsen & säästää esim. uutena ostetut kestovaipat niin ehjät & hyvin säilyneet kestovaipat säästyvät hyvin seuraavalle lapselle jolloin alun iso vaippainvestointi maksaa itsensä takaisin. Tai vaihtoehtoisesti myy eteenpäin seuraavalle kestovaippailijalle, jolloin kestovaipoista saa pienen summan ikään kuin takaisin. Kun on hankkinut sopivan kestovaippa arsenaalin itselleen, ei ole huolta vaippojen loppumisesta kun muistaa vain pestä niitä. Kestovaipat eivät myöskään kokemuksemme mukaan haise, tavalla jolla kertakäyttövaipat haisevat jo ihan uutena. Kestovaippa ei juurikaan haise ellei unohda kestovaippa moneksi päiväksi lojumaan. 
Kestovaippoja on myös monenlaisia, joten niistä löytää todennäköisesti mieleisensä. Niin ja vaikka kestovaippa olisi rikkinäinen, ei sekään maailmanloppu ole. Niitä voi myös korjata ja jos tuntuu että ei itse osaa, niin moni kestovaippayrittäjä korjaa niitä taas käyttökuntoiseksi. Yhden tälläisen firman nimi on Babydot.

Kestovaippojen haitat

En keksi kovin montaa haittaa mitä olisi aiheutunut kestovaippojen käytöstä. Kuin että ne vievät säilytystilaa. 

Mistä kestovaippoja saa?

Teen tähän pienen luettelon mistä kestovaippoja voi  mm. ostaa & yrittäjät myös mielellään  neuvovat mikä sopisi ja joistain paikoista niitä on myös on tilattavissa omien toiveiden mukaan. Itse olen juurikin snowcottonilta tilannut mm. alvababy ja mama koala-merkkisiä vaippoja. Ja on tullut tilailtua myös babydot-nimisestä yrityksestä, uutena & käytettynä.

  • Snowcotton 
  • Babydot (Uusia & käytettyjä kestovaippoja)
  • Royalkestot 
  • Tuttimaakari
  • Jutta product (mm. niitä pilvi-vaippoja)
  • Myllymuksut (Kestovaippoja saatavilla ihan pakettisetteinä)
  • Nallekestot
Käytettynä kestovaippoja voi löytää kirppareilta, esim. nettikirppis: Vähänkäytetty, siellä olen joskus nähnyt pyörivän.

Mitä kannattaa muistaa jos ostaa esim. käytettynä?

  • Missä kunnossa vaippa on? (jos myyjä sanoo esim. Pul-kankaassa olevan reikä, niin itse jätän ostamatta tälläisen vaippa yksilön, silloin kosteussulkukangas ei toimi)
  • Muista että aina kaikki myyjät eivät kerro kestovaipan kuntoa rehellisesti, eikä sitä aina pysty kuvasta sanomaan . (Tämä on syy miksi olen päätynyt ostamaan kestovaippoja enemmän uutena  & käytetyt mieluiten yritykseltä jolloin tietää heidän kunnostaneen vaipan käyttökelpoiseksi)
  • Kysy onko kuminauhat ehjät (Huom. Kestovaippoja voi aika pitkälle korjata, esim. kuminauhat voi usein miten vaihtaa vaippoihin jos taito riittää. Tai sitten löytyy varmasti joku yrittäjä, joka maksua vastaan ne korjaa)
  • Ja aina voi kysyä miten vaippaa on esim. pesty (Kestovaippoja ei kannata tavallisilla pyykinpesuaineilla pestä)

Miten me säilytetään kestovaippoja?

  • Puhtaat pestyt, kuivuneet ja valmiiksi kootut kestovaipat ovat meillä sellaisissa isoissa koreissa, jotka on pyritty pitämään vähän sivussa jotta ne ei olisi ainakaan tiellä. Itse aina kokoan jokaisen vaipan pesun jäljiltä valmiiksi, jotta ne ovat aina käyttövalmiina kun niitä tarvitsee. Myöhemmin nämä kestovaippoja varten ostetut korit voivat toimittaa, vaikka lelukorin & pyykkikorin virkaa. Tai ne voi pistää kiertoon.
  • Likaisten vaippojen imut yleensä huuhtelen ja laitan ne kylpyhuoneessa olevaan ämpäriin. Tyhjät taskuvaipat, aio-vaipat(All in one), kuoret ym. menevät omaan ämpäriinsä. Jotkut pitävät niissä kantta, mutta me ei olla koettu tarpeelliseksi.  

Pesu & kuivatus

Meillä pestään kestovaipat yleensä muun pyykin ohessa. Taskuvaipat, kuoret ym. pesupussiin, joka kuitenkin jätetään auki jotta peseytyvät kunnolla. Käytämme hajusteetonta eco egg-pesumunaa pyykkien pesussa ja näin ollen vaipatkin ovat niillä pesty. Pyykkietikkaa olen saattanut käyttää joskus, jos on tuntunut tarpeelliselta. Isommat tuotokset vaipoista pönttöön ja tahrat sitten yleensä hoitanut käsin lavuaarissa, näin vaipat peseytyvät varmasti päätyessään pyykinpesukoneeseen. Eikä tarvita esihuuhtelu-ohjelmaa.

Kuivatamme vaipat pyykkitelineessä. Ja villahousut tasokuivatuksella. Mahdollisimman väljästi, jotta kuivuvat nopeammin. Taskuvaipat kuivuvat yleensä aio-vaippoja ja vaippa imuja nopeammin. 


Lopuksi kuvia kestovaipoista:




Tässä kuvassa on vierekkäin kaksi alvababy-merkkistä vaippaa. Sininen kukkakuosinen vaippa on mama koala-merkkinen, 1.0 versio. Nämä ovat onesize-kokoisia jotka käyvät 4-15 kg (alvababy). Mamakoalat käyvät 5,5-16kg. Täytyy muistaa, että kaikille lapsille ei sovi kaikki kestovaipat, joten kokeilemalla selviää omalle lapselle paras kestovaippa.
Meidän lapselle nämä ovat istuneet hyvin. 

Ulkopinta näissä on vedenkestävää & hengittävää TPU. Sisäpinta: Polyestermokkaa.










Tässä kuvassa on mikrokuitu-imuja. Nämä toimivat ns. nopeina imuina vaipoissa. Useinmiten kestovaipat tarvitsevat nopeaa & hidasta imua toimiakseen. Mutta meillä on toistaiseksi pärjätty nopeilla imuilla. 






 Toki olemme sitten välillä käyttäneet myös yhtä mikrokuituimua ja yhtä bambu imua yhdessä. Tämä imu kombo on tehnyt vaipasta ohuemman. Kuin kahdella mikrokuituimulla.








Tässä kuvassa on muutama valmiiksi pinottu kestovaippa. Tässä eivät ole kaikki omistamamme kestovaipat.










Myöhemmin kenties toinen kestoaiheinen blogipäivitys, joten pysy kuulolla jotta saat tietää mahdollisesti lisää kestovaipoista ja muista kestotuotteista.  







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti