torstai 8. syyskuuta 2022

Miksi kestoside?


Kestoside on kertakäyttöistä sidettä ekologisempi ja halvemmaksi tuleva kuukautissuoja. Itse olen havainnut myös sen, että vaikuttaa hyvinvointiin positiivisella tavalla että käytössä onkin kestoside. Kestositeet sopivat yleensä herkkäihoisellekin hyvin. Kestositeet eivät lopu, mikä onkin mielestäni ollut kiva kun ei tarvitse muistaa ostaa siteitä kaupasta. Ne ovat uudelleen käytettävä tuote, joita on helppo tehdä halutessaan myös itse. Kuukuppi on totta kai vieläkin ekologisempi vaihtoehto, kuin kestoside. Mutta itse koen kestositeen mukavammaksi käyttää. Nämä ovat makuasioita, toiset tykkää käyttää kertakäyttöisiä tuotteita, toiset kestotuotteita. On hienoa kun on jokaiselle jotain. 


Miten säilyttää siteitä esim. työpäivän aikana?

Käytettyjä kestositeitä varten on hyvä olla pussukka, mikä on valmistettu kankaasta jossa on kosteussulku. (PUL-kangas). Niissä voi säilyttää käytetyt siteet silloinkin, kun ei ole ihan heti kotiin menossa. Voi riittää kirjekuoren kokoinen yksittäistä sidettä varten, mutta silloin voi olla tarve useammalle pussukalle. Tai sitten voi hankkia isomman, jossa voi säilyttää useamman käytetyn kestositeen. Myös puhtaita voi säilyttää pul-pussukassa, kunhan ei nyt samassa käytettyjen siteiden kanssa.
Kotona käytettyjä kestositeitä voi säilyttää esim. kannellisessa ämpärissä tai vaikka säilytysrasiassa. 

Miten kestositeet saa puhtaaksi?

Kestositeet kannattaa huuhdella heti, kun vain mahdollista kylmässä vedessä. Lopuksi ne voi jättää odottamaan pesua kylmään veteen, johon on lisännyt hieman suolaa. Suola + kylmä vesi auttaa tahrojen poistossa. Kestositeet voidaan pestä 40-60 asteessa muun pyykin mukana. Mieluiten pesupussissa. 

Kuinka monta kestosidettä tarvitsen?

Tämä riippuu paljon siitä, kuinka usein niitä peset & kuinka monta päivää kuukautisesi kestää. Ja miten monta kertaa päivässä siteen vaihdat. Karkeasti arvioisin, että kahta tuntia kohden menee yksi kestoside päivän aikana. Totta kai vaikuttaa myös se että miten niukat/tai runsaat kuukautiset on. Esim. yhtä työpäivää kohden voi riittää mukaan n. 4-6 sidettä. Tämä on yksilöllistä. Ja tarkkaa määrää kestositeille on vaikea sanoa. Kokeilemalla selviää parhaiten. Yhdelle voi riittää ihan muutama kestoside koko kuukautisten ajaksi, kun toinen tarvitsee vähintään kymmenen. Kolmas saattaakin tarvita 30 kpl kuukautisten ajaksi. Ja kuten jo mainitsin se vaikuttaa, kuinka usein niitä peset...Jos peset kaikki kestositeet kerralla niin kestositeitä voi tarvita enemmän. Mutta jos peset niitä sitä mukaan, kun niitä kertyy voi selvitä vähemmälläkin määrällä. 

Mistä kestositeitä saa?

Mm. ruohonjuuri-liikkeestä saa ja 
moni kestotuotteita valmistava pienyrittäjä valmistaa kestositeitä. Ja tässä kohtaa voin kertoa, että valmistan itsekin monenlaisia kestositeitä voit kysyä lisää/tehdä tilaukset sähköpostitse: sonjan.ompelupaikka@gmail.com (Maksan myynnistä verot)
Hyödynnän ompelutöissä - ja projekteissa ylijäämä kankaita, jotta mahdollisimman vähän menisi mitään hukkaan.
Pesen kankaat hajuttomasti ennen ompelua, ellei toisin ole suositeltu.

Kuvia kestositeistä:






Nämä kestositeet valmistin ihan hiljattain omaan käyttööni, ompelukoneella ommeltu. Näissä kestositeissä on nepparikiinnitys. Päällä oleva kuviollinen kangas on bambua, toinen puoli pul-kangasta. Sisämateriaali eli imukankaana toimii bambufrotee. Päällä oleva kuosillinen kangas on 53% bambuviskoosia & 47% luomupuuvillaa. Sisällä on bambufroteeta: 90% bambua & 10% polyesteria.








Ja tässä samat siteet toiselta puolelta kuvattuna. Kukka-kuosinen pul-kangas. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti